& minä
Minua on silloin tällöin pyydetty kuvaamaan opintopolkuni. Viimeksi kollegani kysyi, miten sinusta tuli sinä? Hauska ja vaativa kysymys, johon voi vastata eri näkökulmista. Vastasin hänellekin kuvaamalla polkuni ikuisen oppimisen tielläni.   
 
Kaikki alkoi, kun valmistuin vaatetusalan artenomiksi 1995 Kouvolan Muotoiluinstituutista. Sen jälkeen kipaisin talouden ja hallinnon ammattikorkeakoulun Helian. Siitä lähtien olen ollut tiiviisti työelämässä ja 2000 luvun alussa aloitin taidegrafiikan harrastuksena. Työt alkoivat sujua ja harrastus myös, ja tuli tarve laajentaa osaamistani ja rääkätä aivojani. Aloitin harrastusmielessä avoimen korkeakoulun kurssien koluamisen Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopistolla. Kun avoimen tarjonta oli käyty lävitse kiinnostavilta osiltaan, oli edessä hetken hämmennys, jonka yli pääsi valmistautumalla pääsykokeisiin.

Estetiikka oli jo vienyt mennessään, joten päätin keskittyä siihen. Valitsin estetiikan omasta kiinnostuksestani ja myös sattumalta. Artenomina en tiennyt juurikaan taideteorian olemassaolosta, sillä taide merkitsi minulle yksiulotteisesti itse tekemistä. Lähtökohdistani oli luontevaa aloittaa tutkimusmatka juuri Taideteollisessa korkeakoulussa, missä törmäsin ensi kerran estetiikkaan. Estetiikka antoi vastauksia moniin mieltäni askarruttaneisiin kysymyksiin.   
 
Helsingin yliopistolla kokosin sivuaineet kiinnostuksieni kautta. Kandivaiheeseen valitsin taidehistorian ja teoreettisen filosofian. Maisterivaiheessa luin lisäksi semiotiikan perusopinnot. Kaikissa valinnoissani olen miettinyt, miten hyödynnän opittua työssäni kaupallisuuden ja ICT-alan kiemuroissa. Vaikka estetiikan luetaan painottuvan taiteen tutkimukseen, on se laaja-alainen tieteenala ja on sovellettavissa moninaisiin ihmisen toimiin. Mitä lähemmäksi loppua opiskeluni etenivät, tuntui että sen vähemmän olin enää kiinnostunut taiteesta. Keskityin maisteriohjelmassani arjen estetiikkaan. 

Näiden sivujeni tarkoitus on jatkaa ikuisen oppimiseni matkaa. Käsittelen kirjoitelmissani estetiikan kautta prosessien rakentamista, ihmisten osallistumista ympäristöönsä, teknologiaa ja näistä johtuvia ilmiöitä ympäröivässä maailmassa. Katson ilmiöitä humanististen silmälasien lävitse niin kuvallisesti kuin kirjallisesti.
E-mail: tanja(at)tanjaparkkonen.fi
LinkedIn: www.linkedin.com/in/tanja-parkkonen/ 
Instagram: www.instagram.com/tanjaparkkonen/ 
Facebook: www.facebook.com/tanja.parkkonen.9